Support the new episode of BP Underground – offline.hu

A hardcore/punk után egy hiphop dokumentumfilmet is készít a BP Underground, azaz a Koltay Anna-Turán Eszter alkotópáros. Első alkotásuk újra elérhető a neten, a második elkészültét pedig bárki támogathatja, akár már most.

Júliusban mutatták be a „BP Underground” című dokumentumfilm sorozat első részét nagy sikerrel a Toldi moziban. Egy rövid ideig online is elérhető volt, majd számos filmfesztivál, illetve verseny nevezés következett, amiknek a kimenetele még függőben. Több TV interjú és cikk után a Rockmaraton fesztiválon külön színpad viselte a BP Underground nevet a vetítésen és tematikus beszélgetésen túl. A Koltay Anna-Turán Eszter alkotópáros első filmje most mindenki számára elérhető, egy jelképes összeggel pedig támogatni tudod a következő epizódokat!

HARDCORE/PUNK

A dokumentumfilm sorozat első része a nyugati hatásokon alapuló, de abból valami egészen sajátosat létrehozó budapesti punk, és az abból, vagy a vele párhuzamosan kinőtt hardcore szubkultúrákat mutatja be. Az epizódban interjúk és eredeti archív felvételek segítségével elevenítődik fel a Budapesten szerveződő hardcore/punk színtér és annak jelentős zenekarai. A film megidézi a szcéna kialakulását, olyan kultikus arcok visszaemlékezéseinek segítségével, mint Tizedes, a Marina Revüe, a Bandanas és a Tizedes meg a többiek legendás zenésze, a Böiler-es Riger Jani és Madár Andris, Rupaszov Tamás, a Trottel Records alapítója, Jancsics Dávid korrupciókutató szociológus, a Leukémia zenekar tagja vagy Uj Péter újságíró. Megszólalnak a hazai hardcore második hullámának népszerű zenekarainak, a Dawncore-nak és a Newborn-nak egykori tagjai: Soós Balázs, Fellegi Ádám, Jakab Zoltán, Szalkai Tibor, a Burning Inside zenekarból Török Attila, a Blind Myself-es Tóth Gergő és a Pannonia Allstars Ska Orchestra-ból Tóth Kristóf KRSA.  Mesél a szubkultúrához fűződő viszonyáról a The Idoru-ból ismert Bödecs András, a Shellbeach-ből Somló Pali, a Bridge to Solace-ből Szollár Bálint és Kuttner Tamás, valamint Pándi Balázs újságíró és dobos, illetve Oltai Kata kurátor. Kibontakozik a két alkotó, Koltay Anna ás Turán Eszter személyes indíttatása is a témában. A film a sztorik és anekdoták mellett olyan – a hardcore/punkhoz köthető – legendás szórakozóhelyeket is megidéz, mint a Golgota utcai Fekete Lyuk, a Total Car a Nyugatinál vagy a Kultiplex a Kinizsi utcában.

Volt-e a rendszerváltás utáni kaotikus időszaknak köze, hatása a szubkultúrák alakulására? Van-e meghatározó szociológiai háttere annak, hogy ki milyen mozgalmat választott? Kik azok a ma is ismert arcok, akik akkor tizenévesként valamelyik szubkultúra központi figurái voltak? Évtizedekkel később mi érződik rajtuk, mit gondolnak a gyökereikről, mennyire változtatta meg az életüket? Mit jelentett a kilencvenes években a magyar fiataloknak a zene és a stílus? Miért volt a szocializmus utáni korszakban a kilencvenes évek fiatalja társadalomkritikus? Milyenek ma az itthoni szubkultúrák, van-e létjogosultságuk, mi az üzenetük 2017-ben?

A dokumentumfilm sorozat első részének lejátszásával további epizódok megvalósulását segíted. Nézd meg a filmet itt!

HIP-HOP

A BP Underground dokumentumfilm sorozat második része a budapesti underground hip-hop kultúráról szól majd, főként a ’90-es és 2000-es évekhez visszanyúlva. Már zajlanak az előkészületek, a következő epizód megvalósításához azonban a TE segítségedre is szükség van! A BP Underground egy független dokumentumfilm sorozat, amibe mindenféle anyagi támogatás nélkül vágtak bele az alkotók, kizárólag önerőből. Ha úgy érzed, fontos számodra a magyar hip-hop ügye, szeretnéd, hogy egy átfogó film szülessen a műfajról, rengeteg archív anyaggal, megemlítve a fontosabb helyeket, a Fila Rap Jamtől, a Mask klubon át a VSZM-ig, olyan bulikat, mint a Gimmeshot partik, bemutatva a legfontosabb szereplőit a színtérnek a rapperek, mc-k, dj-k mellett a graffiti kultúrától a jászais breakesekig, nos, akkor számítunk rád! A film megvalósítását a http://bpunderground.com/ oldalon tudod segíteni, azzal, hogy megnézed az első filmet a weboldalon elérhető VIMEO-n (3.99 USD-nak megfelelő összegért) vagy tetszőleges adománnyal is lehet a DONATE gombra kattintva támogatni. Segíts, hogy egy újabb fontos kordokumentum születhessen a budapesti underground közegről!

Pages
CATEGORIES